Přeskočit na obsah

Proč nepoužívat staré verze PHP a jak na aktualizaci

Používání zastaralých verzí PHP může mít závažné důsledky pro váš web. Od bezpečnostních rizik až po snížený výkon, staré verze PHP prostě nestojí za to. Pojďme se podívat na hlavní důvody, proč je třeba udržovat PHP aktuální, a jak správně provést aktualizaci.

V tomto článku najdete:

Co je to PHP

PHP je nejpoužívanější skriptovací jazyk, který pomáhá vytvářet dynamické webové stránky. Když návštěvník načte vaši stránku, PHP skripty běží na serveru a generují HTML kód, který se zobrazí v prohlížeči. Používá ho kolem 76 % všech webů, pravděpodobně i ten váš.

Jedním z nejznámějších příkladů aplikace, která používá PHP, je třeba WordPress. WordPress je platforma pro tvorbu webových stránek a blogů, kterou si i u nás můžete velice snadno pořídit společně s hostingem. PHP zde hraje klíčovou roli při generování stránek, správě obsahu a komunikaci s databází.

Jak fungují aktualizace PHP

PHP aktualizace následují jasně definovaný cyklus, který zajišťuje bezpečnost a stabilitu. Každá nová hlavní verze PHP je podporována po dobu dvou let aktivními aktualizacemi, které zahrnují opravy chyb a nových funkcí. Pak následuje další rok, kdy jsou vydávány pouze bezpečnostní záplaty. Celkově je tedy každá hlavní verze PHP podporována po dobu tří let.

Fáze cyklu

  1. Aktivní podpora (2 roky): Nové funkce, opravy chyb.
  2. Bezpečnostní podpora (1 rok): Pouze bezpečnostní aktualizace.
  3. Konec životnosti: Žádné další aktualizace, přechod na novější verzi je nutný.

K červnu 2024 jsou podporovány následující verze PHP:

VerzeAktivní podporaBezpečnostní podpora
PHP 8.1do listopadu 2023do prosince 2025 (bezpečnostní aktualizace)
PHP 8.2do prosince 2024do prosince 2026
PHP 8.3do prosince 2025do prosince 2027
Zdroj: PHP.net, PHP.Watch

Tyto verze zahrnují opravy chyb a bezpečnostní aktualizace, které jsou nezbytné pro udržení bezpečnosti a stability vašich webových aplikací​​. Co se ale děje, když máte starší verzi? Pojďme se na to podívat.

3 důvody proč aktualizovat

Bezpečnostní rizika

Starší verze PHP nejsou už podporovány bezpečnostními aktualizacemi. To znamená, že jakmile je objevena nová zranitelnost, váš web je vystaven riziku útoku. Hackeři často cílí na známé zranitelnosti, takže je klíčové mít nejnovější bezpečnostní záplaty.

Příklad útoku

Představte si, že vaše verze PHP obsahuje známou chybu, kterou hacker může snadno využít k převzetí kontroly nad vaším webem. To může vést ke krádeži citlivých dat nebo zneužití vašeho webu k šíření malwaru.

Nízký výkon

Nové verze PHP jsou výrazně rychlejší a efektivnější. To se přímo promítá do rychlejšího načítání stránek a lepší uživatelské zkušenosti. Vyšší rychlost může také pozitivně ovlivnit SEO, protože vyhledávače upřednostňují rychlé weby.

Zlepšení výkonu v číslech

Praktickým příkladem je WordPress, který při každé aktualizaci PHP vykazuje výrazný nárůst rychlosti. Otestovali jsme to na nejnovější funkční verzi WordPressu (standardní instalace). Změřili jsme rychlost na různých verzích PHP a zjistili, že PHP 8.3 je víc než dvakrát rychlejší než PHP 5.6.

Sloupcový graf srovnání výkonu verzí PHP 5.6 až 8.3
Srovnání výkonu verzí PHP

Špatná kompatibilita

Moderní webové aplikace a pluginy často vyžadují aktuální verze PHP. Pokud používáte starou verzi, můžete narazit na problémy s kompatibilitou, což může vést k chybám nebo nefunkčnosti některých částí webu.

Aktualizace pluginů

Mnoho vývojářů pluginů přestává podporovat starší verze PHP. Pokud váš web používá tyto pluginy, může dojít k vážným problémům, pokud nebudete PHP aktualizovat.

Obejdete se bez aktualizace?

Pokud máte web už nějakou chvíli a od té doby jste to neřešili, přechod na novou verzi PHP bohužel může být poměrně drahý a složitý úkol. Menší problém je to pro moderní open-source systémy. Na obrázku se ale můžete podívat, že i u webů běžících na WordPressu mají uživatelé co dohánět.

Koláčový graf zobrazující, jaké verze PHP jsou nejčastěji používané na WordPressu s největším podílem verze 7.0 - 40.8 %
Využití jednotlivých verzí PHP na WordPressu ku 12.6. 2024. Zdroj: WordPress.org

V tomto článku najdete návod, jak zkontrolovat kompatibilitu svých webových stránek s novými verzemi PHP. Na jedno místo jsme shromáždili taky návody pro různé redakční systémy

Možná si právě říkáte: “Ale já web používám jenom jako vizitku s kontaktními informacemi.” nebo vám aktualizace zkrátka přijdou moc komplikované. Jak to řešit? Přepněte se z webové stránky postavené na PHP na Website Builder. V mnoha případech to může být mnohem cenově efektivnější.

Proč Website Builder
  1. Snadno vytvoříte stylové, responzivní webové stránky, optimalizované pro SEO.
  2. Využijte umělou inteligenci, která web naplní obsahem za vás.
  3. Postaráme se o všechny aktualizace kódu za vás.
  4. Vaše stránky budou i dál fungovat, aniž byste museli cokoliv dělat.

Pokud vás zajímá víc nebo chcete zjistit, jak na Website Builder přejít, neváhejte kontaktovat naši podporu.

Jak aktualizovat PHP

Zkontrolujte kompatibilitu

Nejprve zkontrolujte kompatibilitu vašich webových stránek s novými verzemi PHP. Abychom vám to usnadnili, vytvořili jsme nástroj, kde si můžete ověřit, zda změna PHP verze bude bez komplikací. 

Printscreen uživatelského rozhradní WebAdmin Active24

Proveďte aktualizaci

Pokud vše funguje, můžete rovnou aktualizovat. Z našich zkušeností by přechod z PHP 5.5 na PHP 5.6 a z 8.0 na 8.2 neměl být žádný problém a můžete ho udělat okamžitě. V našem návodu se dozvíte taky, jak postupovat při aktualizaci krok za krokem.

Pokud používáte WordPress, i pro vás je v Centru nápovědy připravená pomoc.

Tady jsme pro vás shromáždili taky odkazy na oficiální dokumentaci dalších redakčních systémů:

Co když to nefunguje?

Pokud po aktualizaci zjistíte, že váš web nefunguje správně, je možné, že budete muset upravit kód. Dokumentace PHP nabízí podrobné návody a doporučení, jak se vypořádat s případnými problémy. Přečtěte si ji tady.

Závěrem

Téma tohoto článku bylo dlouho bolestivé i pro většinu hostingů, včetně toho našeho. Pro majitele webů je totiž mnohdy složité zajistit kompatibilitu jejich stránek, a když hostovací služba provádí nucené aktualizace, může to způsobit nefunkčnost tisíců webových stránek. A to nikdo nechceme.

Proto na tento problém upozorňujeme a rozhodli jsme se situaci pomoct tím, že přesuneme co nejvíc webů a uživatelů na všech trzích, kde působíme, na novější verze. Věříme, že když se nám podaří situaci zlepšit i mimo naše hostingy, bude z toho čerpat celá komunita.

Aktualizace PHP je zásadní krok pro udržení bezpečnosti, výkonu a kompatibility vašeho webu. Nečekejte, až bude pozdě. Pokud jste zákazníkem Active24, můžete změnu verze PHP udělat jednoduše přes WebAdmin. Pokud používáte hosting, který přechod na novou verzi neposkytuje, doporučujeme poohlédnout se po novém 🙂 Můžete začít třeba naší nabídkou.